Kranio-sakral terapi​

Kranio-Sakral Terapi, KST,  er en meget blid, men også dybtgående behandlingsform, der kan korrigere problemer, som påvirker kranio-sakral systemet. 

Metoden består i at lægge et let tryk på specielle steder på hovedet, nakken og korsbenet. Da alle vores nerver udspringer omkring kraniet og rygsøjlen, kan terapiformen have en positiv virkning i form af at frigøre spændinger.

KST ruster en til bedre til at kunne tackle hverdagen og kan have en god effekt bl.a. på følgende tilstande:

 • Trafik- og sportsskader; piskesmæld
 • Hjernerystelse
 • Nakke- ryg smerter og spændinger
 • Hovedpine og migræne
 • Stress, anspændthed og koncentrationsbesvær
 • Fordøjelsesproblemer / halsbrand m.m.
 • Ledsmerter, stivhed og nedsat bevægelse i kroppen
 • Muskelspændinger og arvævsproblemer
 • Bækkenløsning
 • Menstruationsbesvær
 • Svimmelhed
 • Kæbespænding
 • Børn med indlæringsproblemer, motoriske og psykiske problemer, kolik og søvnproblemer

KST kan have god effekt på stressrelaterede symptomer så som:

 • Generelt spændte muskler, især ømme nakke- og skuldermuskler, søvnløshed, sammenbidte kæber, skæren tænder, hovedpine, hjertebanken, maveproblemer, dårlig fordøjelse, forstoppelse/diarré, irritabilitet, håbløshed, mange bekymringer, stigning i drikke- og rygevaner, ubestemt angst.

Man behøver ikke nødvendigvis at have nogle symptomer for at modtage behandlingen. Et ønske om generel velvære, eller at ville yde omsorg for sig selv, kan have en forebyggende virkning.

Problemer i Kranio-Sakral systemet kan stamme fra fødslen, en ulykke eller slag i hovedet, ryggen, korsbenet eller halebenet. Problemer kan også opstå gradvist fra en dårlig kropsholdning, eller ved for højt stressniveau. Mange af vores ”almindelige” skavanker kan afhjælpes ved at genoprette en normal funktion i Kranio-Sakral systemet.​

Kranio-Sakral Terapien i praksis

Behandlingsformen består af forskellige teknikker, der alle har ”det blide tryk” til fælles. Det vil sige at terapeuten med meget let hånd trykker specielle steder på hoved, nakke, ryg og korsben.

Under behandlingen ligger klienten på en briks på ryggen eller på maven med tøj på. Børn og også spædbørn kan modtage behandlingen siddende eller båret – af pårørende eller af terapeuten.

Mange klienter oplever en dyb form for afspænding, en behagelig søvntilstand, hvor man dog er bevidst om omgivelserne.

Som reaktion på behandlingen oplever mange klienter efterfølgende stor tørst, en udrensning af kroppen, forbigående træthed og lignende. Disse reaktioner aftager hurtigt og er kun et tegn på at kroppen begynder at slippe sine spændinger.

Jeg har en fast politik angående behandlingernes effekt. Hvis der ikke er sket markante ændringer indenfor i hvert fald 3 behandlinger, vil jeg ofte indstille vores forløb. Behandling og samtale varer typisk en times tid.

Kranio-Sakral Terapiens historie

Kranio-Sakral Terapi blev opfundet af en amerikansk læge, William Sutherland, i 1920´ erne. Han opdagede ”den kranio-sakrale rytme” som er en pumpebevægelse, der pumper hjernevæsken rundt om hjernen og rygmarven.

I 1976 etablerede en anden læge, Dr. Upledger den første KST undervisning for menigmand, og siden er KST blevet den hurtigst voksende kropsterapi i USA og Europa. Kranio-Sakral Terapi er i dag en del af lægestudiet i USA. Terapiformen kom til Danmark i 1986, via Stanley Rosenberg. 

Den form for Kranio-Sakral Terapi jeg har læst, kaldes for Kranio-Sakral Osteopati, og vi lærer bl.a. efter den franske osteopat Alain Gehins teknikker, samt den amerikanske læge Stephen Porges, som i samarbejde med Stanley Rosenberg har udviklet en helt ny og effektiv sammensætning af specielle teknikker. 

Disse kaldes samlet for ”Social Engagement Protocol” og er helt unikke til at løfte folk fra en tilstand af stress (kamp/flugt) og depression (magtesløshed og håbløshed) til en tilstand af klarhed, ro og åbenhed.

Det kranio-sakrale system

Kranio-Sakral systemet er fællesnævneren for den del af kroppen, som terapien omfatter: Kraniet, rygsøjlen, korsbenet og halebenet. Det er de knogler, der indeholder og beskytter centralnervesystemet; det vil sige hjernen, rygmarven og rygmarvsnerverne. Centralnervesystemet kan faktisk opfattes som kroppens ”computer”

Hjernen og rygmarven er omgivet af hjernevæske (cerebrospinalvæske) og membraner. Den positive virkning af KST behandling er at løsne og frigøre eventuelle spændinger i leddene mellem knoglerne, afspænde de stærke membraner, som holder hjernen på plads, og forbedre både hjernevæskens og blodets cirkulation, dermed kan kroppen helbrede sig selv. 

Kroppens computer er i virkeligheden programmeret til at klare det hele selv, når den blot får lov.

Prisen for en KST behandling er:

Fra 12 år og voksne                                             700 kr

Børn fra 3 år til og med 11 år                           600 kr

Baby og helt små børn fra 0 til 2 år                Prisen aftales individuelt

​Klinik Themis

RUGHAVEVEJ 4, kld - 2500 VALBY

TELEFON: 26 97 81 58 | E-MAIL: kst@klinik-themis.dk